PILATEKSELLA KEHO KUNTOON

Pilates on vuosikymmenten aikana pitkälle kehitetty kehonhallintamenetelmä, jonka avulla kehität keskivartalon hallintaa, saavutat tasapainoisen ja vahvan lihaksiston, hyvän lihasvenyvyyden sekä joustavasti liikkuvat nivelet. Pilates on tie hyvään, toiminnalliseen ryhtiin.

Taustaa Pilates-menetelmälle

Pilates harjoitusmenetelmän kehitti saksalaissyntyinen Joseph Pilates (1880-1967). Menetelmän nimi oli alussa Method of Contrology viitaten kehon hallintaan. Elämäntyönsä menetelmän kehittäjänä Pilates teki NewYorkissa muutettuaan Yhdysvaltoihin 1926. Pilates oli aikaansa edellä, koska ymmärsi jo silloin, että ruumiin harjoittelun ja terveyden välillä on yhteys. Pilatesmenetelmä on koko olemassaolonsa aikana pysynyt mukana muutoksessa ja ajan hengessä kehittyen ottamalla menetelmään uuden tiedon ja yhdistämällä sen kokemukseen. Se on tällä hetkellä suosittu kehonhallintamenetelmä kaikkialla maailmassa.

Mitä Pilateksessa tehdään

Pilatesmenetelmä perustuu kehon keskustan hallintaan ja vahvistaa vartalon syviä lihaksia sekä parantaa rangan liikkuvuutta. Pilatestunnilla yhdistyy tietoisuus liikkeestä, hengityksen hallinta sekä kehon ja mielen hyvä yhteispeli. Harjoittelu vaatii tarkkuutta ja keskittymistä.


PhysioPilates on harjoittelua, jossa pilatesmenetelmään on yhdistetty fysioterapeuttinen osaaminen. PhysioPilates -ohjaaja on fysioterapeutti, joka osaa antaa yksilöllistä ohjausta huomioiden asiakkaan tuki- ja liikuntaelinvaivat. Ryhmässä harjoittelun vaativuus suunnitellaan aina ryhmälle sopivaksi: klassisia pilatesharjoituksia muunnetaan ja ositetaan, jotta osallistujat pystyvät mahdollisimman oikeaan suoritustapaan. Pieni ryhmäkoko – alle 10 henkilöä – antaa mahdollisuuden hyvin yksilölliseen ohjaukseen. Pilatesta voi tehdä myös yksilöohjauksessa ja selän terapeuttinen harjoittelu usein sisältää pilatesharjoittelua.

Pilateksen periaatteet
• Hallinta
• Kehon keskustan käyttö
• Keskittyminen
• Hallittu hengitys
• Täsmällisyys ja tarkkuus
• Liikkeen virtaus – flow

Kenelle Pilates sopii

Pilatesharjoittelu sopii suurimmalle osalle ihmisistä – kaikenikäisille liikkujille. Pilates sopii yhtä hyvin aloittelijalle kuin huippu-urheilijalle ja pilateksessa opittua tietoa voi soveltaa kaikkiin liikuntalajeihin. Pilates –harjoittelu kannattaa aloittaa ammattitaitoisen ohjaajan kanssa, jotta oppii oikean suoritustavan ja itselle sopivat harjoitukset. Kun oppii käyttämään kehon niveliä oikein ja lihaksia tasapainoisesti, niin liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja ryhtiä tukevat lihakset kehittyvät. Tavoitteena tasapainoisesti toimivat lihakset, joista on hyötyä päivittäisessä elämässä.