BLOGI

Hei,

Tervetuloa blogini pariin!

Olen Fysioterapeutti Katja Kalliokulju. Asun tällä hetkellä Klaukkalassa, kotoisin olen Pohjois-Pohjanmaalta. Yrittäjänä olen toiminut 10-vuotta, alkuun urheiluhierojana ja siitä kouluttautunut pikku hiljaa. Espoon Leppävaarassa aloitin työskentelyn tänä vuonna. Fysioterapeuttina olen työskennellyt reilut neljä vuotta. Minulta löytyy toinen toimipiste Klaukkalasta. Täältä löydät lisää tietoa siitä:https://www.hierontafysiokatja.fi

Ostin yrityksen, joka toiminut reilut 20-vuotta tässä samalla paikalla. ME-Fysiotiimi Oy on perustettu 2002 vuonna. Espoon Leppävaarassa sijaitsemme Sellon ostoskeskuksen vieressä, mihin on hyvät kulkuyhteydet vaikka Helsingin toiselta laidalta. 

Ihmisen hyvinvointi on ollut lähellä sydäntäni jo pienestä pitäen. Tykkään liikkua monipuolisesti itse. Työssäni nautin siitä, että saan jonkun innostumaan jostain liikuntaan tai hyvinvointiin liittyvästä asiasta. Se on parasta hyvinvointia, kun ihmisellä on jokin harrastus, joka vie täysin mukanaan ja se näkyy kun hän nauttii siitä täysillä. Liikunnan pitäisi olla pääsääntöisesti nautittavassa muodossa, eikä pakko liikuntaa ulkonäön tai jonkun muun vuoksi. 

Olen hyvin käytännönläheinen. Toimintaperiaatteenani onkin, että sovelletaan kaikki liike ja liikkuminen sinne juuri sinun arkeesi sopivaksi. Fysioterapian ei ole tarkoitus kuormittaa sinun arkeasi liikaa, vaan tuomme fysioterapian osaksi sinun arkeasi. Siksikin jokainen asiakas on uniikki ja ainutlaatuinen. Perehdyn vaivoihisi aina sinun näkökulmastasi ja sinun kuormitustasollasi ja rakennan fysioterapia suunnitelman sinun tavoitteidesi ja toivedesi mukaan. 

Vastaanotolleni voit tulla aina omana itsenäsi. Fysioterapiassa huomioin sinun hyvinvointisi ja kokonaiskuormituksen. 

Olen erikoistumassa alaraajojen fysioterapiaan. Minulta löytyy jalkojenhoidonammattitutkinto. Tällä hetkellä käyn Suomen alaraajayhdistyksen järjestämässä koulutuksessa. Koulutus käsittää pitkän alaraajakoulutuksen, josta saa erikoistumisopinnot alaraajafysioterapeutiksi. Koulutuksesta olen käynyt jo suurimman osan ja se loppuu Keväällä 2025. 

Blogissa on tarkoitus käydä läpi alaraajojen ongelmia ja lisätä tähän alle artikkeleita alaraajojen osalta. 

Ps. Ota meidän instagram ja facebook sivumme seurantaan @mefysiotiimi, sieltä näet aina uusista artikkeleista tietoa. 

 

 

Polven nivelrikko

 

Polven nivelrikko on koko nivelen sairaus, niinpä muutoksia voi olla nivelrustossa, luussa, nivelkapselissa, kuin lihaksissa. 

Ensisijaisesti muutokset esiintyvät kantavilla nivelpinnoilla, tibiofemoral nivelessä ja erityisesti sen mediaalisen nivelnastan alueella,ja harvemmin patellofemoraalinivelen alueella. 

Tyypillistä nivelrikolle on rustopinnan rikkoutuminen sekä nivelruston häviäminen nivelpinnoilta. Tämä ilmenee röntgenkuvassa nivelraon kaventumisena. Vaurioitunut nivel-rustokudos ei uusiudu ennalleen.

Tarkkaa syytä nivelrikolle ei ole olemassa. Poikkeavalla mekaanisella kuormituksella ja normaali kuormitus poikkeavassa nivel-rustokudoksessa (esim. vammat) aiheuttavat biokemiallisen tapahtumasarjan, jolla on todettu olevan yhteys nivelrikkoon. Tutkimusten mukaan suurimpana riskinä ovat ylipaino, nivelvammat ja raskas fyysinen työ.

 

Parantavaa lääkehoitoa nivelrikkoon ei ole, lääkehoidolla voidaan lievittää kipua. 

Konservatiivisella hoidolla on todettu olevan suurin merkitys.

Fysioterapeutti tekee fysioterapeuttisen tutkimisen ja lääkärin diagnoosiin perustuen fysioterapiasuunnitelman. 

 

Fysioterapia sisältää ohjausta ja neuvontaa, terapeuttista harjoittelua, se voi sisältää myös fysikaalisia hoitoja sekä manuaalista terapiaa. Nivelrikon hoito on aina yksilöllistä. Fysioterapian avulla etsitään juuri sinun tilanteeseen sopivat harjoitteet ja liikuntamuodot. 

 

Hoidon tärkeimmät osat ovat terapeuttinen harjoittelu. Asiakkaan säännöllinen omatoiminen liikkuminen on myös tärkeää. Terapeuttinen harjoittelu oikealla kuormituksella vähentää polven nivelrikon oireilua. 

 

Lisäksi fysikaalisia hoitoja voidaan käyttää helpottamaan oireita. Näitä voi käyttää myös omahoitona (esim. tens-hoito) fysioterapeutin ohjauksessa. Manuaalisia nivelen mobilisointitekniikoita ja lihasvenyttelyitä voidaan käyttää nivelten liikkuvuuden parantamiseksi sekä oireiden lievittämiseksi harjoittelun ohella.

Kuuden viikon harjoittelun jälkeen fysioterapian vaikuttavuutta olisi syytä arvioida. 

 

Meillä ME-Fysiotiimillä on ammattitaitoiset fysioterapeutit, jotka auttavat sinua kivun ja liikkumisen kanssa. Älä jää yksin, vaan hakeudu fysioterapiaan, jolloin saat apua liikkumisen haasteisiin. 

 

Lähteet:

Kauranen, K. 2021. Fysioterapeutin käsikirja. https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/sfs/article/sfs00001?toc=900